Cikla je zdrava, a evo i zašto?
Cikla je poznata po svojim anti-kancerogenim tvarima i karotenoidima, te bogat je izvor folne kiseline, a sadrži većinu potrebnih minerala. Pored nabrojanog cikla liječi slabokrvnost i snižava razinu kolesterola.
Cikla je po svojim karakteristikama jedna od najhranjivijih namirnica koje možete svakodnevno konzumirati, te predstavlja idealan izbor tijekom ovih zimskih mjeseci.
Osim što je poznata zbog anti-kancerogenih tvari i karotenoida, bogat je izvor folne kiseline, a prepuna je i antioksidansa, koji štite vaš organizam od prijevremenog starenja.
Najznačajnija ljekovita svojstva cikle su:
Bogata je mikroelementima kao što su jod, bakar, selen i vanadij, a od prijeko potrebnih minerala sadrži kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo. Cikla se koristi za čišćenje organizma od toksina te predstavlja najbolji prirodni lijek u liječenju slabokrvnosti.
Osim toga cikla je bogata betaninom i betainom što je izuzetno važno za krvne žile, funkciju jetre i žuči, reguliranje krvnog tlaka i snižavanje kolesterola do čak 40 posto.
Biljna boja antocijan suzbija rast stanica tumora, pa je cikla odlična za zaštitu od rendgenskog i radioaktivnog zračenja, te se koristi kao lijek za liječenje posljedica tih zračenja.
Kako uzimati ciklu?
Iako se cikla može konzumirati u kuhanom obliku, najbolje ju je uzimati u sirovu. Tijekom ovih hladnih dana mnogi je konzumiraju i ukiseljenu, no najbolje je piti sok od cikle, koji je vrlo jednostavan za napraviti. Samo je izmiksajte te po želji dodate mrkvu, jabuku, limun ili što god vam padne na pamet i vaša dnevna doza zdravlja je podmirena.
0 komentari:
Objavi komentar