Đumbir - ljekovita biljka ili začin?
Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući, jer je odličan začin za slana i slatka jela, a osim toga ima i brojna ljekovita svojstva.
Za početak priče o đumbiru upoznaćemo vas sa njegovim geografskim porijeklom i osnovnim karakteristikama, njegovim ljekovitim svojstvima, a na kraju slijede recepti.
Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu od 100 - 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korijenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje, zavisno od vrste. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.
Svjež đumbir i sušeni đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke.
U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.
Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.
Sušeni korijen, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd.
I sušeni i svjež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura.
U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.
Njegova ljekovita svojstva su brojna. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.
Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.
Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.
Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.
Recepti
Za stopiranje prehlade
Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Naime, kada se osjeti jeza, drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za utopljavanje.
Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira isječe na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode. Kuva se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.
Za bolje varenje i detoksikaciju organizma
Napravite sami bezalkoholno pivo koje je istovremeno osvježavajuće i dovoljno “ljuto” da i najobilniji obrok možete svariti bez kapi alkohola, a ujedno je odličan napitak za detoksikaciju.
Pivo od đumbira:
Grubo naribajte đumbir i limunovu koricu pa ih pospite šećerom. Iscijedite sok od limuna i prelijte đumbir te dodajte vodu. Ostavite 10-ak minuta, pa zatim procijedite u velike krigle za pivo i poslužite s puno leda i nekoliko listova svježe nane.
Umjesto mineralne vode možete staviti i običnu vodu. Ovaj napitak od đumbira s običnom vodom sobne temperature, bez leda i s medom umjesto šećera je ujedno i ljekoviti napitak protiv prehlade i gripe. Najbolje ga je popiti na prvi znak prehlade.
Uz svaki obrok pojedite mali komadić svježeg đumbira. To će poboljšati varenje, a i doprinijeti procesu čišćenja organizma.
Kupka za detoksikaciju pluća sa prahom đumbira
Možete napraviti i toplu kupku sa prahom od đumbira.Trajanje kupke bi trebalo biti 20 minuta. Kupka podstiče proces otvaranja pora i znojenja, što pomaže eliminaciji toksina. Para, koju udišete, ulazi direktno u disajne puteve, olakšava proces disanja i pročišćava pluća.
Napomena: Toplu čokoladu služite odmah.
Okrepljujuća supa sa svježim đumbirom
Za početak priče o đumbiru upoznaćemo vas sa njegovim geografskim porijeklom i osnovnim karakteristikama, njegovim ljekovitim svojstvima, a na kraju slijede recepti.
Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu od 100 - 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korijenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje, zavisno od vrste. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.
Svjež đumbir i sušeni đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke.
U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.
Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.
Sušeni korijen, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd.
I sušeni i svjež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura.
U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.
Njegova ljekovita svojstva su brojna. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.
Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.
Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.
Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.
Recepti
Za stopiranje prehlade
Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Naime, kada se osjeti jeza, drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za utopljavanje.
Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira isječe na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode. Kuva se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.
Za bolje varenje i detoksikaciju organizma
Napravite sami bezalkoholno pivo koje je istovremeno osvježavajuće i dovoljno “ljuto” da i najobilniji obrok možete svariti bez kapi alkohola, a ujedno je odličan napitak za detoksikaciju.
Pivo od đumbira:
- ½ šolje grubo naribanog đumbira (možete ostaviti koru, samo je dobro operite) (oko 120 ml)
- ¼ šolje soka od limuna (oko 2 - 3 limuna tj. 60 ml)
- Korica od limuna, ribana (limun prethodno dobro oprati)
- 5 – 7 velikih kašika smeđeg šećera
- 4 šolje mineralne vode (1 l)
Grubo naribajte đumbir i limunovu koricu pa ih pospite šećerom. Iscijedite sok od limuna i prelijte đumbir te dodajte vodu. Ostavite 10-ak minuta, pa zatim procijedite u velike krigle za pivo i poslužite s puno leda i nekoliko listova svježe nane.
Umjesto mineralne vode možete staviti i običnu vodu. Ovaj napitak od đumbira s običnom vodom sobne temperature, bez leda i s medom umjesto šećera je ujedno i ljekoviti napitak protiv prehlade i gripe. Najbolje ga je popiti na prvi znak prehlade.
Uz svaki obrok pojedite mali komadić svježeg đumbira. To će poboljšati varenje, a i doprinijeti procesu čišćenja organizma.
Kupka za detoksikaciju pluća sa prahom đumbira
Možete napraviti i toplu kupku sa prahom od đumbira.Trajanje kupke bi trebalo biti 20 minuta. Kupka podstiče proces otvaranja pora i znojenja, što pomaže eliminaciji toksina. Para, koju udišete, ulazi direktno u disajne puteve, olakšava proces disanja i pročišćava pluća.
- Topla čokolada sa svježim đumbirom
- 100 ml vode
- 10 g svježeg đumbira
- 70 g čokolade za kuvanje
- 30 g gorke čokolade (70% kakaa)
- 200 ml slatke pavlake
Napomena: Toplu čokoladu služite odmah.
Okrepljujuća supa sa svježim đumbirom
- 100 gr integralnih špageta
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena bijelog luka
- 4 sitna komada vakame algi
- malo čilija u prahu, po ukusu
- malo bijelog bibera
- 1 šaka peršuna, isjeckanog
- 1 šaka celerovog lista, isjeckanog
- 4 kašičice soja sosa
- komadić korijena đumbira
0 komentari:
Objavi komentar