U čemu je tajna tih supstanci?
Sprečavaju stvaranje novih "slobodnih radikala" u organizmu i neutrališu postojeće. To je veoma važno zato što agresivni molekuli kiseonika napadaju sve ćelije. Konzumiranjem crvenog voća i povrća poboljšaćete imunitet, ali imajte na umu da ono mora da bude sveže pošto se njegovo lekovito dejstvo vremenom gubi čak i ako je stajalo u frižideru.
Lek za krvne sudove
U ljusci crvenog grožđa nalazi se supstanca rezveratrol koja sprečava nagomilavanje krvnih pločica, a time i zakrečenje krvnih sudova. Možda je to razlog što Francuze koji su poznati kao ljubitelji crnog vina ređe pogađa infarkt. Ipak, treba znati da je sveže voće naravno zdravije od alkohola.
Musli sa grožđem: Pomešajte 2 kašike zobenih pahuljica, 1 čašu jogurta i 200 g prepolovoljenih bobica i pospite lanenim semenom.
Lek za holesterol
Imate višak holesterola u krvi ili povišen krvni pritisak? Meso grejpfruta sadrži brojne korisne supstance zahvaljujući kojima možete da savladate te probleme. Antioksidans betakarotin i vlaknasta materija pektin snižavaju holesterol, a kalijum krvni pritisak.
Sok od grejpfruta: Najzdraviji kada se pije bez ikakvih dodataka, jer u tom slučaju podstiče i varenje
Trešnje protiv upale
Što su plodovi tamniji, to su bogatiji antocijanima koji deluju protiv bola i upale. Studije pokazale su da šaka trešanja ima višestruko jače dejstvo od vitamina E.
Desert od trešanja: Napravite pire od 500 g crvenih trešanja, u koji ćete dodati 60 g šećera, sok od pola limuna, nekoliko kapi arome gorkog badema i 350 g švapskog sira.
Crvena jabuka čisti
Crvena jabuka je prava mala kućna apoteka: u želucu vezuje masne supstance, holesterol i višak žučne kiseline i tako čisti creva. Pošto se vitamini, vlaknaste materije i flavonoidi (koji deluju kao antioksidansi) uglavnom nalaze u ljusci, po mogućstvu nemojte da ljuštite jabuku.
Salata od jabuka: Iseckajte dve jabuke na kockice, dodajte jednu šaku rotkvica iseckanih na listiće i 200 g kres salate. Pomešajte dve kašike limunovog soka sa 5 kašika pavlake, posolite, pobiberite i prelijte preko salate. Na kraju pospite sa 50 g seckanog badema.
Radič za varenje
Crvena boja te salate potiče od karotinoida, supstance koja štiti ćelije. Pretežno se nalazi u spoljnim listovima, isto kao i gorke materije koje poboljšavaju protok žuči a time i funkciju jetre. Osim toga, listovi te biljke sadrže dosta vode. Zahvaljujući tome, oslobađaju se vlaknaste materije koje podstiču varenje.
Salata od radiča: Isecite listove na rezance, dodajte komadiće ovčijeg sira i crne masline. Začinite uljem i sirćetom.
Paradajz protiv raka
Tajna tog povrća je u jednom od najefikasnijih antioksidanasa, likopenu, koji sprečava nekontrolisani rast ćelija. Važno je znati da se likopen lakše apsorbuje iz kuvanog nego iz sirovog paradajza.
Koktel od paradajza: U 1 čašu soka od paradajza dodajte 1 kašičicu limunovog soka, 3 kapi vuster sosa i malo soli.
Ribizla za imuntet
Te sitne bobice su izuzetno korisne: sadrže tri puta više vitamina C nego limun, bogate su sekundarnim biljnim supstancama kao i voćnim kiselinama i mineralima (gvožđe, magnezijum i kalijum). Sve te supstance obezbeđuju zaštitu organskih ćelija.
Napitak od ribizli: Izmiksirajte 60 g ribizli sa 2 kašike jogurta, 150 ml hladnog mleka i nekoliko listića nane i matičnjaka. Ovaj napitak osvežava i stvara osećaj sitosti.
0 komentari:
Objavi komentar