.

ponedjeljak, 2. prosinca 2013.


Stručnjaci savetuju šta treba da jedete: crvenu ili zelenu jabuku, kečap ili sirće, puter ili maslinovo ulje...?

Jabuka crvena i zelenaCrvena ili zelena jabuka? 
Antioksidansi u svim jabukama neutrališu slobodne radikale koji doprinose nastanku raznih vrsta raka, srčanih oboljenja i Alchajmerove bolesti.
Međutim, skorija kanadska studija pokazala je da su crvene jabuke mnogo bolje od zelenih zbog toga što sadrže daleko veću koncentraciju tih korisnih supstanci. Postoji jedno opšte pravilo: što je namirnica tamnija to sadrži više antioksidanasa, što znači da je zdravija. Zato borovnice spadaju u najkorisniju superhranu.
Dakle, ako možete da birate, uvek kupite crvene jabuke, crveno grožđe ili crvene paprike. Ako, međutim, na pijaci nema crvenih plodova, nemojte se odreći onih svetlijih jer su i oni puni korisnih sastojaka.

Kečap ili sirće? 
I jedno i drugo. Ako sipate malo sirćeta na pomfrit, usporićete oslobađanje šećera, što znači da ćete biti sitiji i manje ćete jesti. Paradajz je prepun likopena, supstnce koja sprečava razvoj karcinoma, a organizam ga bolje apsorbuje iz kuvanog paradajza, na primer iz sosa ili kečapa.

Čaj ili kafa? 
"Čaj sadrži bioaktivna jedinjenja, koja mogu da umanje rizik od razvoja raka", ističe Džoana Lun iz Britanske fondacije za ishranu. To se odnosi na zeleni i crni čaj.
Jedno istraživanje je, čak, pokazalo da dve šolje čaja imaju istu antioksidantsku moć kao 400 miligama vitamina C ili pet porcija voća i povrća. To, naravno, ne znači da treba da se odreknete voća i povrća, ali čaj treba da pijete da biste uneli što više antioksidanasa.
Studija na Institutu Karolinska u Švedskoj pokazala je da se rizik od raka jajnika može smanjiti za 50 odsto ukoliko pijete dve šolje čaja dnevno. Ipak, čaj sadrži kofein, pa morate da vodite račun da ne popijete više od četiri do pet šolja u toku dana.

So ili biber? 
Znamo da previše soli ne valja za organizam, ali da li ste znali koliko mu biber prija? Crni mleveni biber podstiče i ubrzava metabolizam i sprečava kijavicu i grip.

Puter ili maslinovo ulje? 
Maslinovo ulje, svakako! Ono ima nešto manje kalorija i dobro je za srce. Ograničite se na jednu supenu kašiku koja ima oko 30 kalorija.

Običan namaz ili puter od kikirikija? 
Ovo prvo, zar ne? Ali verovali ili ne, bolji je puter od kikirikija. Američki naučnici sa Univerziteta Perđu otkrili su da masti iz kikirikija koje su dobre za srce, biljna vlakna i belančevine toliko zasićuju da ćemo tokom celog dana jesti manje ako doručkujemo parče hleba namazano puterom od kikirikija. Oni su, takođe, otkrili da kikiriki ubrzava metabolizam. S druge strane, većina niskokaloričnih namaza sadrži mnogo soli, a višak soli dehidrira organizam koji je prisiljen da zadržava tečnost, pa ste naduveni. Zbog tog viška tečnosti dešava se da ste teži i do jedan kilogram. Ako volite slane namaze, pijte dosta tečnosti da biste se oslobodili so.

Gazirana ili negazirana?
Gazirana voda je puna ugljen-dioksida koji može da izazove naduvenost, pa je mnogo bolja negazirna voda na sobnoj temperaturi. Negazirana voda je bolja za varenje.

0 komentari:

Objavi komentar